Witte wijnen
Hoewel Bordeaux beter bekend staat om zijn rode wijnen, of zoals de Britten ze liefkozend noemen, clarets, zijn de witte wijnen ook van wereldklasse.
De productie van witte wijn in Bordeaux is tamelijk schaars in vergelijking met rode wijn en omvat ongeveer 11% van het totale volume. Maar maak je geen zorgen, dat zijn nog steeds meer dan 7 miljoen kratten witte wijn!
Net als bij de rode wijnen, zijn Bordeaux Blanc meestal melanges. De meest voorkomende variëteit is Sémillon, gevolgd door Sauvignon Blanc en Muscadelle. Bordeaux is ook de thuisbasis van enkele van de beroemdste dessertwijnen ter wereld, van de beroemde sub-appellatie Sauternes en Barsac.
De beste droge witte wijnen komen uit de Graves-regio en zijn meestal licht eiken gerijpt. Witte Bordeaux heeft vaak een levendige zuurgraad en elegante citrustonen die neigen naar witte grapefruit. Deze briljante, charmante witte wijnen zijn voortreffelijk in combinatie met sint-jakobsschelpen, gebraden kip met dragon, aspergesquiche of salades met geschaafde venkel.
Sauternes danken hun karakteristieke diepte en concentratie aan Botrytis cinerea (of Noble Rot, een infectie die ervoor zorgt dat de druiven verschrompelen). De typische Franse combinatie met Sauternes is foie gras of eendenpaté. Zacht gerijpte kazen en desserts zoals crème brûlée passen uitstekend bij elkaar. De zoete wijnen van Barsac zijn het ontdekken waard en meestal goedkoper.